Wormen bij kippen, dat wil je echt liever niet!

Wormen bij kippen? Een besmetting bij je kippen wil je liever niet.
Over het belang van mestonderzoek – een tip van Lin

Hoi, ik ben Linda van Kippen van Lin. Ik wil het met je hebben over iets waar veel kippenhouders pas aan denken als het al misgaat: wormen. Een beetje vies misschien, maar wel belangrijk.

Je kippen kunnen er op het oog gezond uitzien. Ze lopen lekker rond, eten goed, leggen eitjes en toch kan er iets onder de oppervlakte broeien. Want wormen, die zie je niet zomaar. Die doen hun werk in stilte, tot je ineens merkt dat het mis is.

Hoe merk je dat er iets aan de hand is?

Wormbesmettingen kunnen zich langzaam opbouwen. De klachten beginnen vaak klein en worden steeds duidelijker. Let bijvoorbeeld op:

  • Slechter in de veren zitten – dof, rommelig verenkleed
  • Minder actief – veel zitten, ogen half dicht, suffig gedrag
  • Afhangende staart
  • Mager worden ondanks goed eten
  • Waterige, slijmerige of vreemd gekleurde mest met stukjes erin.
  • Plakkerige poep aan de veren
  • Minder of geen eieren meer leggen
  • Eierleg met dunne of misvormde schalen
  • Hijgen of ademhalen met open snavel (kan wijzen op gaapwormen maar komt zelden voor en word vaak verward met een luchtweginfectie)
  • Verminderde weerstand – vatbaarder voor andere ziekten
  • Soms: wormen zichtbaar in mest of zelfs in een ei

Soms merk je het maar bij één kip, maar ondertussen kan de hele toom besmet zijn, wat vaak het geval is. Wormen verspreiden zich makkelijk via de mest en kippen zijn nou eenmaal geweldige scharrelaars.


Welke wormen kunnen kippen krijgen?

Er zijn verschillende soorten wormen die kippen kunnen besmetten. Ze verschillen in uiterlijk, leefgebied in het lichaam en hoe schadelijk ze zijn:


Spoelwormen

De meest voorkomende wormen bij kippen. Ze zijn lichtgeel tot wit van kleur, hebben een ronde, gladde vorm en kunnen zo’n 5 tot 10 centimeter lang worden. Ze leven in de dunne darm en bij ernstige besmetting kun je ze soms terugvinden in de mest of zelfs in een ei.


Haarwormen

Haarwormen, die kleine, dunne wormen, vestigen zich voornamelijk in de slokdarm, de krop en de dunne darm van je kippen. Ze hechten zich aan het slijmvlies en zorgen daar voor flinke irritatie en ontstekingen. Dit kan leiden tot vervelende klachten zoals diarree, gewichtsverlies en bloedarmoede.

Hoewel ze zelf niet zo groot zijn – meestal rond de 3 cm – kunnen ze zich snel voortplanten. En zelfs een kleine besmetting met maar een paar wormen kan al zorgen voor grote problemen bij je kippen. Omdat ze zo dun en lastig te zien zijn, merk je ze niet zomaar. Daarom is het zo belangrijk om alert te zijn op de symptomen en mestonderzoek te doen om zeker te weten of je kippen ermee besmet zijn.

Lintwormen

Deze platte wormen bestaan uit schakeltjes, een beetje als een witte ketting. Ze leven in de darmen en onttrekken daar voedingsstoffen. Bij een zware besmetting zie je soms stukjes - segmenten van de worm in de mest.


Gaapwormen

Dit zijn kleine, roodachtige wormpjes die in de luchtpijp leven. Ze verstoren de ademhaling en zorgen ervoor dat kippen hijgen, met open snavel ademhalen of zelfs een hoestachtig gedrag vertonen. Vaak word gaapworm verward met een luchtweginfectie die vaker voorkomt dan gaapworm.

 

Waarom mestonderzoek zo belangrijk is

Als je alleen afgaat op wat je ziet, ben je vaak al te laat. Met mestonderzoek zie je wat er écht speelt, lang voordat de kippen er zwaar onder lijden. En je weet precies met welke wormsoort je te maken hebt, zodat je gericht kunt behandelen en niet zomaar iets op goed geluk probeert.

Wormen blijven zich hardnekkig verspreiden

Een uitbraak van wormen kan zomaar de kop opsteken wanneer kippen een verminderde weerstand hebben. Denk aan momenten van stress, tijdens de rui, bij ziekte, verhuizing. Dan zijn ze extra vatbaar.

Daarnaast kunnen kippen zichzelf blijven besmetten. Wormeieren blijven in de grond achter, en die pikken ze gewoon weer op als de ruimte beperkt is. Ook andere dieren kunnen ze overbrengen, zoals slakken, regenwormen, of zelfs wilde vogels. Daarom is het zo belangrijk om goed te blijven opletten, ook als het er op het oog rustig uitziet!

En het is heel eenvoudig

Een beetje verse mest verzamelen, opsturen, en je krijgt een duidelijke uitslag terug. Zo simpel kan het zijn. Het geeft rust: je weet waar je aan toe bent.


Voorkomen is beter dan genezen

Wormen zijn hardnekkig en je raakt ze niet zomaar kwijt. Regelmatig mestonderzoek – bijvoorbeeld twee keer per jaar – helpt je om besmettingen voor te blijven en je kippen gezond te houden. Of laat het nakijken in tijden van ziekte waarbij je twijfelt wat er aan de hand is.

Wil je weten hoe je mest het beste verzamelt, of heb je vragen over het proces, of ziekte bij je kip? Stuur mij gerust een berichtje. Ik help je graag op weg om ze te voorkomen of te bestrijden.

Liefs van Lin

Mestonderzoek voor kippen&kuikens
Gezondheid kippen

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.