Dagelijkse verzorging kippen

๐Ÿ” Dagelijkse verzorging van kippen – Zo doe ik dat zelf – Tip van Lin

Kippen zijn eigenlijk heel makkelijke dieren om te houden, maar als je ze echt goed wilt verzorgen – zodat ze gezond blijven,eieren leggen én zich prettig voelen – dan is het fijn om er dagelijks even bewust mee bezig te zijn. In dit artikel neem ik je mee in hoe ik het aanpak met mijn kippen, elke dag opnieuw. Het is geen ingewikkeld ritueel hoor, maar die kleine, dagelijkse dingen maken wel écht het verschil.

๐Ÿฝ๏ธ Voer: met beleid én liefde

Mijn kippen zijn dol op eten – als het aan hen lag, aten ze de hele dag door alles wat los en vast zit! Maar dat is natuurlijk niet zo gezond. Daarom geef ik ze als basis altijd legkorrel of legmeel. Dat staat gewoon de hele dag klaar in stevige voerbakken die ik makkelijk kan schoonmaken. Dat basisvoer bevat alles wat ze nodig hebben: eiwitten, vitaminen en mineralen om lekker te kunnen leggen en gezond te blijven.

Natuurlijk krijgen ze ook wel eens wat extra’s, want ik vind het leuk om ze te verwennen – maar wel met mate. Een klein handje graan of wat groente per kip per dag is meer dan genoeg. Restjes uit de keuken geef ik zelden, want kippen zijn dan wel alleseters, maar dat betekent niet dat alles goed voor ze is. Te veel bijvoeding verstoort hun dieet, en dan kunnen ze te dik worden of minder goed gaan leggen.

Een schone voerplek is ook belangrijk. Ik kijk elke dag even of er voer gemorst is of dat er iets vies is geworden, en maak het dan meteen even schoon. Zo blijft alles fris en hygiënisch.

๐Ÿ’ง Water: vers en altijd beschikbaar

Water is zó belangrijk. Zeker op warme dagen drinken kippen echt meer dan je denkt. Elke ochtend begin ik met het schoonmaken van de drinkbakken. Daarna vul ik ze met vers water, zodat mijn kippen meteen goed kunnen drinken als ze wakker worden. En ik check tussendoor ook of er nog genoeg in zit, vooral in de zomer. Vaak gebruik ik ook nog een ondersteunend natuurlijk product wat nodig is op dat moment. Ik vind het fijn preventief in te zetten.

Ik gebruik zelf drinkbakken die stevig staan en niet makkelijk omvallen. Die zijn makkelijk schoon te maken én zien er ook nog eens leuk uit in het hok. Kleine dingen die het verzorgen net wat fijner maken. De drinkbakken die we verkopen staan oa op poten, wat maakt dat er minder vuil of mest in komt en het water dus schoner blijft.

๐Ÿฉบ Gezondheid: elke dag even goed kijken

Ik neem elke dag een paar minuten om echt even te kijken naar mijn kippen. Hoe lopen ze? Zien ze er alert uit? Is hun kam mooi rood en staan ze stevig op hun poten? Dat soort dingen geven mij snel een beeld van hoe ze zich voelen. Een kip die zich niet lekker voelt, laat dat vaak al snel zien – je moet het alleen leren herkennen.

Ook let ik op hun ontlasting. Klinkt misschien een beetje onsmakelijk, maar het is echt een goede graadmeter voor hun gezondheid. Normale kippenpoep is groen-bruin en redelijk stevig. Zie ik ineens veel diarree of rare kleuren, dan weet ik: hier moet ik iets mee.

Misschien goed om te weten: vorig jaar heb ik behoorlijk wat ellende gehad met coccidiose en haarworm. Sindsdien ben ik extra alert op de kleinste veranderingen in hun gedrag en mest. Ik controleer vaker preventief en doe bij twijfel mestonderzoek, (geluk dat ik dat zelf kan), zodat ik er op tijd bij kan zijn. Het geeft me rust om dat goed in de gaten te houden, want als je er op tijd bij bent, kun je veel leed voorkomen.

๐Ÿ  Het hok: schoon, veilig en fijn om in te wonen

Een schoon hok is de basis van alles. Elke ochtend haal ik verse mest weg van onder de zitstokken. Dat kost me maar een paar minuutjes, maar het voorkomt zóveel problemen. Een droog, fris hok is echt belangrijk om parasieten, zoals bloedluis, geen kans te geven.

Ik gebruik bodembedekking zoals vlas of grof zand, dat helpt tegen ongewenste beestjes en houdt het hok schoon. En als mijn kippen lekker kunnen stofbaden in een hoekje met zand, zijn ze helemaal in hun nopjes. Dat is hun manier van ‘douchen’, en het helpt ze om hun veren schoon te houden en parasieten kwijt te raken.

Let ook op de naden en kieren in het hok – daar kunnen bloedluizen zich verstoppen. Ik check die plekjes regelmatig en behandel ze preventief als dat nodig is. Daardoor vorig jaar voor het eerst geen bloedluis en zorgen gehad, zo fijn!

๐Ÿ‘€ Observeren: ken je kippen

Misschien wel het leukste van kippen houden: je leert ze echt kennen. Elke kip heeft haar eigen karakter. De een is nieuwsgierig en staat vooraan als ik eraan kom, de ander is wat rustiger en houdt liever afstand. Door elke dag even bij ze te zijn, weet ik precies wanneer er iets niet klopt.

Ik geloof dat je door goed te kijken en te luisteren zóveel kunt voorkomen. En het is ook gewoon fijn – even een momentje rust met de kippen, buiten in de frisse lucht.

โš ๏ธ Preventie: beter voorkomen dan genezen

Ik geloof sterk in preventie. Door elke dag een beetje aandacht te geven aan voeding, hygiëne en gedrag, voorkom je een hoop narigheid. Zeker na mijn ervaring met parasieten ben ik daarin nog voorzichtiger geworden. Alles goed schoonhouden, mest in de gaten houden, en snel ingrijpen bij twijfel – dat zijn mijn vaste gewoontes geworden.

Op mijn webshop vind je producten die ik zelf gebruik en aanraad – van gezondheids producten tot drinkbakken – allemaal met het idee: een fijne, schone en veilige leefomgeving voor je kippen is het halve werk.

Door dagelijks een paar eenvoudige dingen te doen, blijven mijn kippen gelukkig, gezond en productief. Het is geen ingewikkelde taak – het is juist iets dat in je routine komt en waar je elke dag plezier aan beleeft. En ik geloof echt: gezonde kippen, dat zie je, dat voel je, en dat proef je ook in hun eitjes. ๐Ÿงก

Liefs van Lin

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.